CaraMuse Ensemble

 

"Prachtige, homogene kamermuziekformatie met tal van referenties. Rijk van klank, pakkend in emotie!"
"Verfijnd samenspel en diepmenselijke, empathische beleving."


Wat je mag verwachten van kamermuziek op niveau gebracht, dat vind je terug bij het CaraMuse Ensemble:
het technisch beheersen van de instrumenten gaat hand in hand met de doorleefde communicatie tussen de musici onderling, waarbij het geheel meer is dan de som van de delen. 

Voor deze bezetting bestaat zo goed als geen originele muziek maar dat is geenzins een struikelblok, integendeel, hoe boeiend kan het zijn om werken te herschrijven met de bedoeling om de intrinsieke kracht van het werk tot uiting te brengen in onze unieke bezetting van sopraan, viool, cello en harp.

G.F. Haendel - H. Purcell - J.S. Bach - J. Dowland - A. Vivaldi - W.A. Mozart - G. Fauré - J. Massenet - E. Grieg -J. Brahms - R. Hahn -C. Saint-Saëns -M. Tournier - R. Strauss - Ch. Gounod - G. Puccini - J. Rodrigo - A. Vivaldi - M. Tournier - A. Piazzolla - G. Puccini - V. Bellini - Ierse traditionals - Kerstliederen uit diverse culturen - ... 

Huidige programma's en producties:

  • concertprogramma's
  • "Gemengde gevoelens" in samenwerking met Kurt Van Eeghem
  • Kerstprogramma

________________________________________________________

VR 11 OKT 2019 Jodoigne - Confrérie Capella Fori Geldoniensis

ZO 13 OKT 2019 CC Merksem - Gemengde Gevoelens met Kurt Van Eeghem en CaraMuse Ensemble

ZO 8 DEC 2019 Abdij van 't Park - Heverlee  - KERSTconcert ism Markant Groot-Leuven

ZA 8 FEB 2020 Zandvliet - Gemengde Gevoelens met Kurt Van Eeghem en CaraMuse Ensemble

 

Helga Van Campenhout, sopraan
Paul Klinck, viool 
Ann Engels, cello 
Hanna Grociak, harp

 

Sopraan Helga Van Campenhout


studeerde zang aan het conservatorium van Mons waar ze de Eerste prijzen voor Concertzang en Opera behaalde als ook het Hoger Diploma Opera met onderscheiding.
Ze vervolmaakte zich verder in de operastudio van De Munt en laat zich verder inspireren door zangcoach Manuele Ochakovski. 

Naast operavertolkingen wijdt Helga Van Campenhout zich ook aan concertuitvoeringen in binnen- en buitenland.

Ze werkte ook samen met hedendaagse componist Chris Carlier in verschillende muziektheaterproducties en filmcomponist Johan Hoogewijs in het  trio Modus Vivendi.

Helga maakt deel uit van Eyas en het Caramuse Ensemble.

Als zangpedagoge tracht ze zelf jongeren en volwassenen te begeleiden in hun  muzikale zoektocht.

Violist Paul Klinck

studeerde viool bij Rudolf Werthen aan het Gentse Conservatorium en behaalde het Hoger Diploma viool met de Grootste Onderscheiding. Hij bekwaamde zich verder bij Henri Raudales en Kuniko Nagata.

In Londen specialiseerde hij zich in de authentieke uitvoeringspraktijk bij Professor Yfrah Neaman.

Reeds tijdens zijn studies maakte hij deel uit van het Kamerorkest ‘I Fiamminghi’ olv violist Rudolf Werthen waarmee hij de wereld rondtrok.

Later werd hij concertmeester bij het Symfonieorkest Vlaanderen, en gastconcertmeester bij het Orkest van de VRT en bij het Nationaal Orkest. 

Als solist maakte hij naam door zijn vertolking van eigentijdse composities en door CD-opnames met muziek van Gentse componisten.

Op pedagogisch vlak is hij lesgever viool en samenspel op het MUDA.

Paul Klinck maakt reeds meer dan 20 jaar deel uit van het strijkkwartet Fidelio.

Ook in het Duo Tête-à-Tête en in het Caramuse Ensemble staat hij aan de zijde van celliste Ann Engels.

 

Celliste Ann Engels 

behaalde na een Latijn-Griekse humaniora en kandidaturen Vertaler-Tolk (Frans/Spaans) de Eerste Prijs Cello aan het CRMB bij Edmond Baert. Daarna bekwaamde ze zich verder bij France Springuel en bij Michael Flaksman in Schaffhausen (CH) en Stuttgart (D).

Ze kreeg studiebeurzen voor internationale festivals in Groznjan (HR) in ‘84 en ’86 en Bayreuth (D) in ’87.

Ann Engels was cello-solo van verscheidene kamerorkesten. Als celliste was zij jarenlang verbonden aan de Filharmonie en het orkest van de Vlaamse Opera.

Concertreizen brachten haar doorheen Europa en meermaals tot in Japan. Zij trad op met en werd als musicus geïnspireerd door onder meer Rostropovich, Toots Thielemans, Praga Kahn, Henry Raudales, Gidon Kremer, Martha Argerich. Van 1999 tot 2010 toerde zij geregeld internationaal met de originele band van Elvis Presley in  “Elvis The Concert”.

Ann Engels richtte het Fidelio Strijkkwartet, het Duo Tête-à-Tête en het CaraMuse Ensemble op en leidt sinds 2000 CaraMuse Impresariaat. 

Zij speelt op CD’s van Hooverphonic, Wanda Joosten, Sabien Tiels, de Filharmonie, Caravelli, Camerata Enkabara… 

 

Harpiste Hanna Grociak

studeerde harp aan het Muziekconservatorium van haar geboortestad Poznan (PL) bij Katarzyna Staniewicz. Zij ontving de Mieczyslaw Karlowicz-Medaille en werd laureate van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Harpisten in Warschau.

Ze werkte als 1°harp solo aan de Filharmonie en het Muziektheater van Poznan. 

Aan het KCB behaalde zij de Eerste Prijs en het Hoger Diploma Harp bij Susanna Mildonian alsook de Eerste Prijs Kamermuziek met onderscheiding in de klas van Arie Van Lysebeth. 

In 1987 ontving zij een studiebeurs van Fondazione Levi in samenwerking met Conservatorio di Musica ‘Benedetto Marcello’ in Venetië.

Van 1989 tot 2007 was zij 1°harpiste bij de Beethoven Academie en tussen 2001 en 2006 1°harp solo bij het Filharmonisch Orkest van Luik.

Hanna Grociak is zeer actief als soliste en als lid van diverse kamermuziekensembles en verscheidene CD-opnames staan reeds op haar actief.

Met een klassiek en hedendaags repertoire treedt zij op in België, Nederland, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland, Spanje, Kroatië en Japan.

 

  • Markant Magazine Interview